Svamp är ett utmärkt alternativ för den som vill ha en mer vegetarisk jul. Här finns recept på biffar och ”köttbullar” av svamp, inlagd svamp och Janssons frestelse på blandsvamp.
Rödbetssallad är mångas favorit. Varför inte pröva en variant med rödbetor och ostronskivling Ett spännande tillbehör till rökt fasan är blodriska inlagd i whisky, kanel och ingefära!
Svamp är både gott och nyttigt. Det innehåller en hel del fibrer och kan mätta bra. Vid den här tiden på året går det att hitta ostronskivling, champinjoner och ibland kantareller i butikerna. Det finns också torkad trattkantarell, svart och rödgul trumpetsvamp och karl johan. På Facebookgruppen Svamptorget säljs dessa och andra torkade svampar.
Här är förslag på några svamprätter till jul. En del rätter fungerar bäst med kantarell eller svart trumpetsvamp, men i till exempel gratänger och patéer fungerar blandsvamp mycket bra.
Till glöggen
Kantarell – med pepparkaka och messmör
Inlagda svampar
Blodriska inlagd i whisky lämplig till rökt fasan och annat rökt kött
Kantarell – Syltade kantareller
Förrätt
Paté och pastej
Blandsvamp är bra till patéer och pastejer.
All svamp – svamppastej
All svamp – svamppaté
Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås
Svart trumpetsvamp – i leverpastej
Tillbehör till julskinka när man tröttnat på potatis
All svamp – ugnsrostade rotfrukter
Kantarell – Rotfruktsgratäng med kantarell
Svampbiffar och ”köttbullar”
Svamp kan ersätta all eller delar av köttfärsen i biffar och köttbullar.
Blomkålssvamp med lammfärsbiff
Kantarell – biffar