Svart trumpetsvamp anses av många vara en av de godaste matsvamparna. Den kan ätas stekt på macka eller med pasta, men man kan också göra pastej eller fiskdolmar på svart trumpetsvamp.
Latinskt namn: Cantharellus cornucopioides

Portioner |
|
Ingredienser
- 4 hg kalv- eller svinlever
- 100 gram späck
- 1 gul lök
- 2 ansjovisfiléer
- 1 tsk mald svartpeppar
- 0,5 tsk mejram
- 0,5 msk salt
- 0,5 msk socker
- 1 msk ansjovisspad
- 1 ägg
- 3 dl mellangrädde
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 liter färsk trumpetsvamp eller motsvarande mängd torkad
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Hacka svampen och lägg den i ljummet vatten 15 minuter. Lägg över i tjockbottnad kastrull och låt den ånga av. Sätt till lite smör och fräs några minuter, salta lätt.
- Häll på vatten så att det precis täcker svampen. Låt stå på svag värme i 20 minuter. Häll av vattnet.
- Skölj levern och skär den och späcket i små kuber. Skala löken och skär den i bitar.
- Mal lever, späck, lök och ansjovis i en köttkvarn eller mixa i matberedare. Blanda sedan i övriga ingredienser.
- Lägg smeten i en smord form, gärna en rak brödform
- Grädda pastejen i vattenbad i 60-70 minuter.