Svamp är gott och nyttigt. De innehåller fibrer, proteiner och spårämnen. Här publicerar vi ett urval av svampkonsulenternas egna recept genom åren.

Kantareller i pannan. Foto: Dicte Helmersson
Vi har sorterat recepten efter art. Många gånger går det bra att byta ut och använda andra svampar i receptet.
Tillaga länge
Eftersom svamp är hårdsmält är det viktigt att tillaga den länge. Vi rekommenderar att den upphettas minst 15–20 minuter. Då bryts de ämnen som är svåra för människan att bryta ner, ner naturligt. Även bra matsvamp kan ge mag-tarmbesvär om den är otillräckligt tillagad, så undvik att äta rå svamp. Vissa svampar kan behöva upphettas längre än 20 minuter, till exempel mandelriska.
Recept i bokstavsordning
A
All svamp - inlagd svampAll svamp - köttfärsröra
All svamp - svamppastej
All svamp - svamppaté
All svamp - ugnsrostade rotfrukter
B
Blomkålssvamp med lammfärsbiffF
Fårticka: ticka med curry och morotK
Kantarell - biffarKantarell - med pepparkaka och messmör
Kantarell - Rotfruktsgratäng med kantarell
Kantarell - Syltade kantareller
Karljohan - kyckling och portvin
Karljohan - soppa
O
Ostronskivling - med rödbetorR
Rimskivling - rotsakspyttRimskivling - torskgryta
Rödgul trumpetsvamp - broccolipaté med svampsås
Rödgul trumpetsvamp - grönsakswok
S
Sandsopp - soppa på sandsoppSotvaxing - köttfärsrulle med bacon
Sotvaxing - soppa med rökt lax
Svampjansson
Svart trumpetsvamp - i leverpastej
T
Trattkantarell - soppa 1Trattkantarell - soppa 2
Trattkantarell - soppa 3