Rödgul trumpetsvamp är liksom trattkantarell en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda.
Läs mer om hur du tillagar och torkar svamp
Latinskt namn : Cantharellus aurora
Läs mer på Svampguiden.com

Förberedelsetid | 10 minuter |
Tillagningstid | 20 minuter |
Passiv tid | 2 timmar |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 750 gram broccoli
- 1 schalottenlök eller liten gul lök
- 1 msk smör
- 3 ägg
- 1 dl lätt crème fraiche
- Salt, peppar
Svampsåsen
- 1 liter färsk eller 2-3 dl torkad rödgul trumpetsvamp
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- 1 tsk grönmögelost
- Salt, peppar
Ingredienser
Svampsåsen
|
![]() |
Instruktioner
Patén
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skiva löken. Låt den mjukna i smöret utan att ta färg. Koka broccolin i lättsaltat vatten.
- Kör broccolin och löken i matberedare eller hacka den ytterst fint för hand. Tillsätt kryddorna och äggen, ett i taget samt crème fraiche.
- Smörj en form och häll i smeten i den. Ställ formen i en långpanna med vatten och grädda den i cirka 1 1/2 timme
Svampsåsen
- Gör svampsåsen under tiden.
- Alternativ 1 Koka upp den torkade svampen i lite vatten och fett och låt puttra tills vattnet kokat in.
- Alternativ 2 Blötlägg torkad svamp i 15-20 minuter. Ånga av den färska eller blötlagda svampen i en stekpanna.
- När svampen verkar torr tillsätter du mer smör och finhackad schalottenlök. Låt puttra i cirka 10 minuter, pudra över 1 msk av mjölet, späd med buljongen och 1 dl grädde.
- Sjud på svag värme i minst 10 minuter till. Rör ut resten av mjölet i lite vatten och tillsätt det tillsammans med resten av grädden. Låt sjuda såsen ytterligare 10 minuter.
- Tillsätt osten och smaka av med salt och eventuellt peppar.