
Kantareller i pannan. Foto: Dicte Helmersson
Kantarellen är en s.k. kryddsvamp med god egen smak. Den passar även bra i gratänger som denna.
Många föredrar att äta kantarellen stekt på macka. Efter förkokning kan den frysas för senare bruk. Man kan även torka den och sedan mala den till pulver i en mandelkvarn och använda som krydda.
Du kan byta ut kantarellen i receptet mot andra kryddiga svampar som trattkantarell, rödgul eller svart trumpetsvamp. Du kan också variera vilka rotfrukter du använder.
Läs gärna artikeln Tillaga svamp.
Förberedelsetid | 20 minuter |
Passiv tid | 35-40 minuter |
Portioner |
personer
|
Ingredienser
- 8 potatisar
- 1-2 rotfrukter av olika slag. Välj bland morot, kålrot, jordärtskocka, rotselleri, fänkål
- 1-2 gul eller röd lök
- 3 dl gräddmjölk
- 2 dl färskriven ost
- 1 liter färska kantareller eller
- 4 dl förkokt svamp från frysen
- 1 st buljongtärning
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Börja med svampen. Ånga av den färska eller förkokta svampen i en stekpanna. Sätt till lite matfett och låt det bryna en stund.
- Flytta över svampen till en kastrull och tillsätt gräddmjölken och en buljongtärning.
- Skär potatis och rotfrukter i tunna skivor och koka tillsammans med svampen i 10 minuter.
- Skär löken i tunna skivor och låt den mjukna i litet matfett. Blanda i löken i kastrullen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Flytta över allt i en smord ugnsform. Strö över osten och låt gratängen baka i 35-40 minuter.