Många vill lära sig mer om svamp och svampplockning. Distanskurser i svampkunskap och mykologi ges exempelvis vid Åsa Folkhögskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Högskolan Kristianstad.
Utbildning till svampkonsulent
Svampkonsulentutbildningen genomförs via Åsa Folkhögskola i Sörmland och ges på distans, halvfart, med tre obligatoriska platsträffar. Nästa kursstart är beräknad till våren 2022 och därefter vartannat år. Innan du söker krävs att du ha gått någon av de grundläggande kurserna i svampkunskap, exempelvis via SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) eller HKR (Högskolan Kristianstad), se nedan.
Svampkunskap via SLU
Sveriges lantbruksuniversitet ger en översiktskurs och en fortsättningskurs på 7,5 högskolepoäng vardera. Kurserna ges årligen, på distans, sedan 2018 på SLU i Uppsala. Kurserna vänder sig till dig som är allmänt svampintresserad, student, vill bli svampkonsulent eller på olika sätt jobbar eller vill jobba med svamp, exempelvis inom naturvård.
Svampkunskap via HKR
Högskolan Kristianstad ger en översiktskurs på 7,5 högskolepoäng. Kursen behandlar grundläggande svampkunskap med störst fokus på storsvampar. Kursen går bland annat igenom systematik, artbestämning och svampekologi. Kursen ges årligen på distans med två exkursionstillfällen i fält.
Mer information om svampkursen och hur du anmäler dig
Svampkonsulenternas kurser
Svampkonsulenternas Riksförbund har många medlemmar som året om ordnar exkursioner och kurser på sin hemort. Du hittar information om oss svampkonsulenter här på webbplatsen. Sök på ort eller region för att hitta din närmsta svampkonsulent.
Svampföreningar och svampklubbar
Du kan också lära dig mycket genom att följa med på svampexkursioner som arrangeras av någon av landets svampföreningar.
Länkar till svampföreningar och svampklubbar
Studieförbund och naturskyddsföreningar
Studieförbund, naturskyddsföreningar och andra föreningar ordnar också utbildningar och exkursioner. Ofta är det vi svampkonsulenter som leder studieförbundens kurser.