När man hittar blomkålssvamp så har man svamp till många middagar. En svamp kan väga flera kilo. Det är en stor svamp som växer invid stora, gamla tallar som parasit. Den återkommer vanligen varje år på samma plats.
Plocka endast unga exemplar. Rensningen kan vara knepig. Man får skölja ut barr, jord och andra växtrester i kallt vatten.
Blomkålssvampen kan stekas, friteras och stuvas. Man kan även göra svampmjöl och använda som krydda.
Det här receptet bygger på att man ersätter hälften av lammfärsen med blomkålssvamp.
Latinskt namn Sparassis crispa.

Förberedelsetid | 10 |
Tillagningstid | 10 |
Portioner |
personer
|
Ingredienser
- 200 g lammfärs
- 200 g blomkålssvamp
- 2 äggulor
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk timjan
- 1 dl hackad gräslök eller 1 hackad vitlök
- 1 dl visp- eller mellangrädde
- 2 msk smör
- Salt och peppar
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Rensa blomkålsvampen eller plocka fram svampen ur frysen. Lägg den i en kastrull och svetta ut vätskan. Tillsätt matfett och stek i tio minuter.
- Blanda svamp och lammfärs.
- Tillsätt äggulor, senap, timjan, gräslök (eller vitlök), salt och peppar. Rör i grädden.
- Forma färsen till 8 ovala biffar eller till 16 mindre köttbullar. Stek biffarna i smör på medelvärme i en stekpanna, 2-3 minuter på var sida.
- Servera med potatismos och stekta tomater.