Stenmurklan innehåller giftet gyromitrin som kan orsaka akut förgiftning samt risk för långsiktiga effekter. Gyromitrin har i djurförsök visat på ökad cancerrisk och påverkan på reproduktionsförmågan. Vi svampkonsulenter avråder därför från att plocka och äta stenmurkla.
Det finns rekommendationer om att torka stenmurklan och koka av den innan tillagning, men ingen av metoderna gör stenmurklan helt fri från gyromitrin. Olika fruktkroppar av stenmurklan innehåller varierande halter av giftet och människors känslighet för gyromitrin varierar också. Därför bör man inte äta stenmurklor oavsett hur man hanterar och tillagar svampen.
Giftet i stenmurklan är flyktigt och avdunstar lätt. Därför kan man även få besvär av att andas in luften på platser där svampen rensas, kokas eller torkas. Man kan känna obehag redan när svampen tas hem i bil.
Insjuknar snabbt
Den som äter råa eller stenmurklor som inte torkats eller kokats av, insjuknar vanligen efter 5 – 8 timmar med mag–tarmbesvär. Intag av svampen kan också ge symtom från nervsystemet i form av yrsel, matthet, svettningar, dubbelseende och kramper. Gyromitrin kan även ge upphov till sönderfall av röda blodkroppar och i undantagsfall leverskador.
Inget säljförbud
Trots att svampen är giftig kan du fortfarande köpa avkokt stenmurkla som konserv i många butiker. Livsmedelsverket har gett tillstånd till denna försäljning till allmänheten, men varnar samtidigt på sin webbplats för att äta stenmurkla. Restauranger får köpa in både torkad och färsk stenmurkla och vissa serverar fortfarande stenmurkla. Landets kockar bör istället välja att servera matsvamp till sina gäster och butikerna bör sluta sälja stenmurkla av hänsyn till kundernas välmående, anser Svampkonsulenternas Riksförbund.
Läs vårt brev till butikskedjorna: Sluta sälja stenmurklor
Kontakt
Om du har frågor kontakta gärna styrelsen: