Rätt tillagad är svamp en läckerhet. Det finns ungefär 100 matsvampar i Sverige. Det är svampar som är ätliga och innehåller smakämnen som tilltalar många människor.
Innan du tillagar svampen måste den rensas och skäras i lagom stora bitar. Läs vår artikel om hur du förbereder svampen för tillagning eller för att frysa eller torka den.
Smakrika och milda matsvampar
Matsvampar brukar delas in i kryddsvampar med kraftig egen smak och blandsvamp med mild smak. Man kan äta kryddsvamp för sig men de är också goda att blanda med mildare arter.
Smakämnena i svamp är fettlösliga. Därför ska man tillsätta smör eller olja när man tillagar svamp. Kryddsvampar som karljohan kan gärna stekas i en smakrik olivolja, medan rapsolja ofta är bättre för svampar med mindre egen smak
Stek eller koka länge
Svamp är svårsmält för kroppen. Därför måste man värmebehandla svampen i 15 – 20 minuter innan man äter den, tiden är samma antingen du steker svampen som den är eller tillagar en sås med grädde, mjölk eller buljong.
Tillagningstiden är betydligt längre för vissa arter som mandelriska och blåmusseron.
Det finns flera skäl till att inte äta rå svamp förutom att det kan ge magbesvär. En del råa svampar kan innehålla skadliga ämnen, som dock försvinner vid tillagning. Vissa svamparter kan ha skadliga bakterier med sig från jorden.
Recept med svamp
Det är vanligt att steka eller stuva kantarell och lägga på en smörgås. Det finns flera sätt att tillaga svamp, till exempel panera, fritera, lägga in i ättika eller marinera.
Vi har börjat att publicera svamprecept på den här webbplatsen. Fler kommer.
Missuppfattningar om svamp
Kom ihåg att bara plocka svamp som du är helt säker på! Det finns många missuppfattningar om svamp, t.ex. att all svamp som smakar gott är ätlig. Även giftiga svampar kan smaka gott. Därför ska man inte smaka på andra svampar än kremlor.