Alla svampnamn består inte för evigt. Under senare år har flera svamparter fått nya, främst vetenskapligt nya, namn. Det beror bland annat på att DNA-teknik gett ny kunskap om hur de olika arterna är släkt med varandra.
Gamla släkten av svampar delas upp i flera släkten, nya släkten skapas och ibland flyttas en art från ett släkte till ett annat. På olika webbplatser på nätet kan man få hjälp att hitta senaste fakta om svamparnas namn. Det är främst dyntaxa.se och svampeatlas.dk som vi berättar om här.
Dyntaxa.se
Dyntaxa är en svensk dynamisk (uppdateringsbar) taxonomisk databas för klassificering och namngivning av organismer i Sverige. Databasen drivs av ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Dyntaxa är mycket användbar och aktuell när det gäller vetenskapliga och svenska namn. Man söker på till exempel släkte och får då upp en lista med gamla och nya arter inom släktet, synonymer och nya namn. I Dyntaxa får man taxonomisk information och referenser, till exempel när arten kom in i Sverige. För sällsynta svampar finns också uppgifter om i vilken litteratur namnet används.
Ändringar för ädelsopp (Boletus)
I februari 2016 förändrades namnen inom exempelvis släktet Boletus, ädelsopp, och flera nya släkten skapades. Numera finns endast fyra arter kvar i det ursprungliga släkten Boletus, nämligen B. edulis (stensopp), B. pinophilus (rödbrun stensopp), B. reticulatus (finluden stensopp) och B. aereus (svenskt namn saknas).
Det nya släktet Rubroboletus (av latin rubidus=röd) har skapats för att inrymma de tre sällsynta sopparna R. legaliae (falsk djävulsopp), R. rhodoxanthus (rosensopp) och R. satanas (djävulssopp).
Från Boletus-släktet har även blodsopp avknoppats och fått det vetenskapliga namnet Neoboletus luridiformis (av grekiska neos=ny). Gul blodsopp räknas som en färgvariant av blodsopp och har följaktligen namnet N. luridiformis var. discolor.
Eldsoppen har placerats i ett eget släkte, Suillellus, och heter numera Suillellus luridus. Ett liknande släktesnamn är Suillus dit bland annat smörsopp hör, Suillus luteus.
Svampeatlas.dk
Danmarks Svampeatlas är ett projekt som startade 2009 för att kartlägga Danmarks svampar. Man utvecklar en ny databas och webbfunktioner och senare också en mobil-app. Ett verktyg är ”Bestem din svamp” och där finns ett ”bestämningshjul” till grupper och släkten. Det är ett nytänkande som ser mycket intressant ut.
Målet är att ta fram bestämningshjul till i stort sett hela svampriket. Det ligger nu ute för testning i Svampeatlas och ska ingå i en bok, Nordeuropas svampe/The fungi of temperate Europe av Thomas Laessöe och Jens H Petersen. Planerad utgivning är 2017.
Elisabeth Bååth
Artikeln är publicerad i Sporaden 4/2016, medlemstidning för Svampkonsulenternas Riksförbund