Svampar finns nästan överallt. Det är olika slag från jästsvampar till storsvampar. I naturvården får svampar en allt större roll som signalarter på värdefull natur, till exempel den fridlysta bombmurklan.
Hot och möjligheter
Minst tio procent av Europas storsvampar är hotade. Det beror främst på urbanisering och ett intensivt jord- och skogsbruk. Europeiska forskare har listat hoten:
- Minskad areal av gammal, orörd skog på grund av ökad avverkning.
- Minskad tillgång på död ved.
- Utarmning och minskad areal av gamla, delvis orörda gräsmarker som inte göds (på grund av konstgödsel, återplantering av skog och minskat djurbete).
Även klimatförändringarna kan komma att påverka svampen indirekt. Det kan ske om värdträden inte klarar ett varmare klimat. Däremot är svamparna själva inte så klimatkänsliga.
Hotade svamparter kan dock bidra till att skydda värdefulla skogar från kalhuggning och samtidigt skyddar de sin egen existens. Inom skogsbruket används förekomsten av hotade svamparter som signalarter för värdefull skog. Svampar ingår i kriterier för nyckelbiotoper i skog, som används i Sverige och fem andra nordeuropeiska länder.
Exemplet bombmurkla
Bombmurklan är en sådan signalart. Den är fridlyst eftersom det är viktigt att bevara växtplatsen orörd. Den har mycket svårt att sprida sig på egen hand. På flera håll i landet har bombmurklan bidragit till att naturreservat och nyckelbiotoper avsatts.
I april–maj är det störst chans att hitta bombmurkla. Men det finns fynd rapporterade i artportalen.se så tidigt som i december vissa år. Varje fynd är viktigt och värt att rapportera, eftersom det är underlag i bedömningen av exempelvis en framtida avverkningsanmälan av området.
Inspel till Skogsprogrammet
Svampkonsulenternas Riksförbund försökte komma med i regeringens Skogsprogram som startade 2015. Vi fick tyvärr ingen plats i arbetsgrupperna, men lämnade synpunkter på vad som bör tas upp. Vi har skickat en ny skrivelse våren 2016 om att svampens roll för skogens ekosystemtjänster bör uppmärksammas av skogsprogrammet.
Vår anmälan till Skogsprogrammet (pdf 302 kB)
Svampen och ekosystemtjänster – våra synpunkter (pdf 325 kB)