För andra året samlar svampkonsulenten Anders Hirell in uppgifter om vilka viltlevande svampar i Sverige som säljs på torg och i livsmedelsbutiker. Rapportera till honom vilka arter du ser, när, var och gärna även pris och var svampen uppges komma från!
Det finns inga siffror på hur mycket svamp som plockas i Sverige eller värdet av svampplockning. Men nu börjar det finnas uppgifter om vilka viltlevande svampar som säljs i Sverige och det för första gången på 60 år. Anders Hirell har börjat samla in detta. Han har skrivit den uppskattade boken ”Den svenska matsvampens historia”.
Anders Hirell fick i fjol in uppgifter om försäljning av 7 svamparter. Det kan jämföras med att på 1930- och 1940-talen såldes 74 arter i Stockholm, något färre i andra städer.
– Alla 74 bjöds inte ut varje torgdag, men det finns belägg för att artrikedomen i handeln var betydligt större då än nu, säger Anders Hirell.
Insamling 2016
Anders fortsätter insamlingen 2016. Han vill få in uppgifter om arter som är normalt viltlevande i Sverige, även om de kan ha importerats från andra länder. Däremot vill han inte ha uppgifter om odlade svampar, exempelvis odlade champinjoner, shiitake, och ostronmussling.
Rapportera
- Vilka vildväxande arter som är till salu
- Tidpunkt
- Ort
- Plats – torg eller butik
De här fyra uppgifterna är viktigast att få in. Du får gärna komplettera med pris och varifrån svampen uppges komma. Kantarellsäsongen på torgen börjar ju långt innan svampen börjat växa här. Svampen uppges då komma från Bulgarien, Portugal med flera länder.
Skicka in uppgifterna till Anders Hirell, anders.hirell@telia.com
Flest kantareller 2015
Kantareller såldes på samtliga försäljningsställen år 2015, utom på ett ställe. På ”Bondens marknad” i Stockholm såldes originellt nog kantareller i olika kategorier: rensade, orensade, små respektive stora.
Vanligen erbjöds enbart kantareller, men efter 4 september började trattkantareller att ingå i sortimentet. Därutöver rapporterades försäljning av f
em arter: karljohan, rödgul respektive svart trumpetsvamp, taggsvamp och fårticka.
Samtliga dessa fem arter såldes i Stockholm, även om rödgul trumpetsvamp också fanns att köpa i Ängelholm och Hässleholm liksom karljohan i Ängelholm.
– Fårticka var en av de vanligaste handelssvamparna under tidigt 1900-tal. Nu har den således dykt upp igen, säger Anders Hirell.
Priset på kantarell
Alla rapporter från 2015 hade inte med prisuppgifter, men det vanligaste prisläget för kantareller tycks ha varit kring 200 kr/kg. Högsta rapporterade priset är 400 kr/kg och lägsta 49 kr/kg; det var hos en gatuförsäljare i Uppsala.
– Kvalitet och pris går ju ofta hand och vid en vanlig prisnivå på 129 kr/kg är det inte särskilt fräscha svampar som erbjuds, säger Anders Hirell.
Handelssvampar
Man får handla med uppåt 100 svamparter i Norden enligt de riktlinjer som Nordiska ministerrådet gav 2012. Det är en lista med både odlade och viltlevande arter. Den har tagits fram till stöd för industri och handel som importerar och omsätter svamp. Riktlinjerna vänder sig till industri, grossister, dagligvaruhandel och restauranger samt till myndigheter som utför livsmedelskontroll.
Läs mer om listan över handelssvampar
”Karljohan” på Hötorget
I flera år har en svamp felaktigt bjudits ut på Hötorget som karljohan och flera svampkonsulenter har tagit upp det med försäljarna. Vanligen finns inga skyltar vid svampen och när man frågar försäljarna vad det är för svamp, svarar de att det är karljohan. Ibland får man svaret ”smakar som karljohan”.
Nu har försäljarna börjat svara att det är eryngii, med tillägget att det smakar som karljohan. Så är det ju inte. Kungsmussling (Pleurotus eryngii) är helt ok, men ska inte betinga samma höga pris som karljohan.