På över 70-talet platser i landet uppmärksammades Svampens dag både före, under och efter själva dagen den 4 september. Besökarna fick info om hur man plockar, tillagar och färgar svamp. På några håll gavs också smakprov.
Det var utställningar och föredrag i museer och naturum, på personalföreningar och barndagar. Det var exkursioner i nationalparker, naturreservat och andra fina svampskogar.
Hela Norden firar Svampens dag den första söndagen i september. Målet är att öka kunskap om svamp och lära ut vilka som är goda matsvampar och vilka man ska låta stå.
Att det finns 100 matsvampar bland landets cirka 5 000 svampar är inte känt av alla. En man i 60-årsåldern sade på fullt allvar:
– Om man bara känner till de farliga som vit flugsvamp så kan man äta det mesta av resten, sade han och såg förvånad ut när han fick reda på att så var det inte.
Utställningar bra metod i torrår
Det kan vara ett vågspel att ordna svampexkursioner på orter med svamptorka och så har det ju varit på en hel del håll i år. Därför är det praktiskt att samla svamp under någon dag före Svampens dag och ordna en utställning.
– Utställningar är ett bra sätt att nå många människor på en gång, säger Eivor Lindgren, svampkonsulent i Västerås. Med utflykter kan man ge lite djupare kunskap. Hon säljer presentkort på svamputflykter och hade i år en grupp på 14 personer på Svampens dag.
Museer i flera större städer hade svamputställning i helgen:
- På Naturhistoriska riksmuseet ordnade Stockholms svampvänner traditionsenligt en utställning på Svampens dag.
- På Gammlia i Umeå ansvarade den nybildade svampklubben Björksoppen för arrangemanget.
- På Jamtli, Länsmuseet i Östersund, var det Östersunds mykologiska förening som höll i arrangemanget med svampkonsulenten Karin Källström som en av de ansvariga.
Karin Kellström berättar om helgen på Jamtli:
På lördagen ordnade vi en svamputflykt då vi förutom att plocka rödgul trumpetsvamp och andra matsvampar även plockade svamp till utställningen på söndagen. 12 deltagare på utflykten, många fina svampfynd i kalkbarrskogen.
Fler kom med svamp till utställningen dagen därpå, några kom med sina svampkorgar och ville veta vad dom plockat. Vi lade ut cirka 130 arter och räknade in mer än 200 besökare. Vi var 6 personer som jobbade med utställningen, många ville prata och fråga och dela med sig av sina egna erfarenheter. Vi hade giftsvampbroschyren på 5 språk utöver svenska.
Ingrid Högberg om utställningen på Gammlia:
Vi visade på många matsvampar, giftsvampar och svamp för färgning. Det kom 100 besökare varav 59 kvinnor, några hundar och en katt. Ett fåtal besökare hade svampkorgar med lite svampar med sig för att få hjälp med artbestämning.
Besökarna var intresserade av att få veta mera om svamp så vi, sex de flesta svampkonsulenter, hade fullt upp under de tre timmar som vi hade utställningen öppen.
Klassisk utflykt
Södra Vätterbygdens svampklubb arrangerade en klassisk svamputflykt för både medlemmar och allmänhet. Den gick till en äldre, platt barrblandskog med siktdjup uppåt 200 meter. 18 deltagare, både medlemmar och allmänhet.
– Vi bedömde att det är något torrare än normalt så fynden stannade vid cirka 50 kända arter, berättar ordförande och svampkonsulent Anders Strandh.
– Givetvis var det mest spindelskivlingar, riskor och kremlor. Fynd värda att nämna var flera blomkålssvampar, ovanligt många brunsoppar och en hel del trattisar, tillägger han.
Svamp som mat
På några håll bjöd man på svampsoppa och andra godsaker. Sandra Holmblad lät sina exkursionsdeltagare laga mat själv. Hon berättar:
Jag hade en grupp med utbytesstudenter så jag körde allt på engelska. 22 mycket intresserade personer som fick lära sig att plocka och känna igen svamp och vi avslutade dagen med att laga till en svampsoppa som vi sedan åt tillsammans.
Ta med egen svamp
På flera håll uppmanades besökarna att ta med sig egen svamp för att få den bedömd. Styrelsen i Svampkonsulenterna har diskuterat det här och funderat på risken att folk ”dammsuger” skogen på svamp. Så stor tycks risken inte vara, få tar med sig egen svamp. Vi tog fram en formulering som några utställare började använda:
Ta gärna med din svampkorg och få hjälp att bestämma vad du hittat. Besök gärna utställningen innan du ger dig ut i skogen så får du tips om vad du kan leta efter. Kom gärna åter efter utflykten och kolla att det blivit rätt.
Samverkan med naturum
En populär plats för svamputställningar är naturum, informationscentra som finns i anslutning till många nationalparker och andra skyddade områden. Det är ofta samarbeten med naturskyddsföreningar eller svampklubbar och svampkonsulenter är givna som kunskapare.
- I Skrylle naturum utanför Lund var det svamprådgivning med Eva Björnström och Joachim Krumlinde, medlemmar i Puggehatten. I Kristianstads naturum i Vattenriket var också Puggehatten ansvarig för utställningen.
- I Store Mosse nationalpark i Jönköpings län var det Vätterbygdens svampförening som höll i arrangemanget.
Några andra naturum med svamputställningar var Laponia i Stora Sjöfallets nationalpark, Söderåsen och Stenshuvud i Skåne, Tyresta utanför Stockholm, Hornborgasjön, Värmlands naturum i Karlstad, och naturum vid Läckö slott.
Helena Björnström om Fulufjället i västra Dalarna
Vi ordnade en svamputställning med arter från området – fokus på matsvampar och en trevlig presentation. Även en svamprunda i närheten av naturum. Mycket positiv respons på utställningen med besökare från flera olika nationaliteter. Största anledningen att man inte känner till så många matsvampar är rädslan och osäkerhet inför giftiga arter.
Utställning på personalförening
Svampkonsulent Elisabet Appelgren höll föredrag och ordnade svamputställning i personalföreningen på sitt jobb torsdagen innan Svampens dag. Två dagars letande i hennes torra skogar i Nyköpingstrakten resulterade i cirka 40 arter.
Elisabeth var också med och arrangerade en svampträff för ett 40-tal entusiaster i Malmköping under fredag-söndag.
Svampens dag med STF
Hasse Lagenius berättar om hur STF Norra Roslagen firade Svampens Dag:
I söndags hade vi Öppet Hus på lägergården Risön. På lördagen hade jag en svamputflykt med styrelsen för STF och det resulterade i en liten svamputställning. Trots regn och rusk hela dagen kom det mycket besökare.
Skogens dag, Äventyrsdagar med mera
På flera håll i landet anordnas Skogens dag och andra breda aktiviteter så här års. Då är svamp ett givet nummer. Några exempel är Bokskogens dag i Torup, Skogens dag i Östersund, Skördefest i Borås och Äventyret i Flottsbro för barnfamiljer.
Suzanne Kolare om Flottsbro
På Äventyret i Flottsbro utanför Stockholm höll Karita Thomé och jag i en utställning och Svampvandring för familjer. Vi vikarierade för Anna Stefansson som fått förhinder.
Vi placerades invid målgången för mountainbike och mountain-gocart och nära entrén till området där barnfamiljer strömmade till för Skogsmulle och lekar. Det var fantastiskt att vara mitt i smeten och träffa så många svampintresserade. 150-200 personer passerade vårt bord och fick lära sig om sandsopp, taggsvamp och fårticka med mera.
Vi hade rekat i veckan innan och var oroade för svamppromenaden. Men det gick vägen, Karita fick med sig två mycket intresserade barnfamiljer. Det blev en hyfsad skörd av kremlor, röksvamp och soppar.
Svampkalendariet en samlande plats
Vi har startat Svampkalendariet på webbplatsen och där samlar vi in alla aktiviteter från medlemmar och svampföreningar.
Nu fortsätter vi att fylla Svampkalendariet med kurser, exkursioner och utställningar. Skicka gärna in dina aktiviteter till webben@svampkonsulent.se
Fler erfarenheter av Svampens dag?
Skicka gärna in dina egna tankar om Svampens dag till webben@svampkonsulent.se Berätta vilken aktivitet du var med om, om du var arrangör, något anmärkningsvärt, antal deltagare.
Suzanne Kolare