Kantarell, karljohan, trattkantarell är goda matsvampar som många känner igen. Förbered svamputflykten genom att ha med dig rätt utrustning. Då kan du börja rensningen i skogen och undviker att få hem dålig svamp.
Inför utflykten
Någon vecka efter ett ordentligt regn brukar svampar börja synas i skogen. Kolla gärna svampläget på Artportalen eller i Svamp-klapp. Anmäl dig till en utflykt som anordnas av svampkonsulenter eller andra svampkunniga så lär du dig fler arter.
Bästa vädret för att plocka svamp är när det är mulet, men inte regnar. Solljuset gör att svamparna syns sämre och väta försämrar kvaliteten på svamparna.
Ta med
- Korg eller papperspåse. Svamp ska ligga luftigt för att hålla sig fräsch, så använd aldrig platspåse.
- Svampkniv, gärna med borste.
- Kompass eller GPS. Ladda mobilen innan du går ut.
- Små lådor eller papperspåsar för att kunna sortera olika svampar i korgen
- Dryck och matsäck.
För att få hjälp att artbestämma svamp använd alltid en ny svampbok, skriven för svenska förhållanden. Flera arter som tidigare ansetts vara matsvamp är idag omvärderade. Du kan också ladda ner appen Svampguiden för att hålla koll i skogen.
Under utflykten
Om du är i okända svampmarker markera i GPS eller mobil var du parkerade bilen eller cykeln.
Den viktigaste regeln är att bara plocka svampar du är helt säker på. Plocka hela svampen ur marken så du ser fotbasen, då blir det lättare att avgöra vilken art det är. Om du behöver hjälp med artbestämning: Fotografera svampen – hel och delad, hattens ovan- och undersida, foten – notera vilka träd som finns i närheten eller ta en miljöbild. Då kan du få bra hjälp från andra med artbestämningen.
- Plocka bara unga och friska svampar. Gamla och stora exemplar av till exempel fårticka eller taggsvamp är beska. Ta inte mögliga svampar.
- De flesta soppar (svampar med rörlager under hatten) är bra matsvampar, men se upp med gallsopp och pepparsopp. De smakar illa.
- Lukta på svampen. Lukten skvallrar ibland om vilken art det är, till exempel luktar mandelriska skaldjur och sotvaxskivlingen honung. Släng svampen om den luktar illa.
- Grovrensa i skogen. Låt friska skivor, rör och taggar vara kvar. Ta bort partier som angripits av insekter. Rörlager från soppar kan få en slemmig konsistens vid tillagning. Det är också oftast i rörlagret som insekterna lägger sina ägg.
Efter utflykten
Tänk på att svamp är en känslig råvara. Ta därför hand om svampen så snart som möjligt. Bakterier och parasiter kan växa till om svampen får ligga i rumstemperatur. Förvara svampen svalt om du inte kan rensa den direkt.
Läs mer om hur du tar hand om svampen.
Se upp med fästingbett
Kolla alltid att du inte fått några fästingar med dig hem. Om du blir biten brukar huden bli röd runt bettstället i ett par dagar. Det kan även klia. Ta bort eventuell fästing så fort som möjligt. Du kan vaccinera dig mot den fästingburna smittan TBE. Mot Borrelia finns inget vaccin än, men sjukdomen botas vanligen med antibiotika.
Plocka inte dessa svampar!
Det finns mer än 10 000 svamparter i Norden och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. Här är några enkla tips för nybörjare om vad du ska undvika.
Plocka inte
- vita svampar med vita skivor – till exempel vit flugsvamp
- bruna svampar med bruna skivor
- svampar med ring och strumpa – flugsvampar har ofta det och flera av dem är giftiga.
- svampar med röd eller rosa undersida – gallsoppen har röda sporer. Gallsoppen är inte giftig men kan förstöra en hel svampstuvning med sin skarpa smak.
- små svampar som är mindre än 3 cm höga. Det kan vara svårt att se skillnad på unga svampar, till exempel vit flugsvamp och snöbollschampinjon.
- låt stenmurklan stå kvar i skogen. Den är giftig. Lär dig istället sandsopp som är minst lika god. Den växer på hösten och ska torkas för att bli god.
Läs mer om stenmurklans giftighet
Var får du plocka svamp
Allemansrätten ger oss rätt att plocka bär och svamp på andras marker utan att fråga om lov. Det ger dig dock inte rätt att gå in och plocka kantareller på någons privata tomt.