Varje år får Giftinformationscentralen (GIC) frågor som rör svamp och eventuella förgiftningar. Torra år ger färre svampfrågor, svamprika år är frågorna fler. Mellan åren 2000 och 2019 har antalet frågor som rör svamp varierat från drygt 800 upp till 2100.
2019 fanns det gott om både vit- och lömsk flugsvamp och det speglades i ett ökat antal frågor och misstänkta förgiftningar kring dessa två svampar.
Överlägset flest förfrågningar de senaste 19 åren handlar om oidentifierade svampar och näst största gruppen gäller gräsmattesvampar.
Antalet frågor som rört murklor och ”psilocybinsvampar” har under senare år varit tämligen konstant och pendlat mellan 40–45 frågor per år.
Bilder och beskrivningar viktiga
Ofta kan medarbetarna på Giftinformationscentralen bedöma svampfrågorna själva med hjälp av svampbilder och beskrivningar från dem som drabbats. Men de tar också hjälp av Michael Krikorev, svampkonsulent, mykolog och svampgruppansvarig vid ArtDatabanken.
Michael jobbar som konsult åt GIC och larmas via telefon när det kommer in samtal om misstänkt svampförgiftning. Han får tillgång till bilder på svampar eller svamprester.
– Jag har 5–10 minuter på mig att svara. Det handlar om att till 100 procent kunna utesluta de fem-sex farligaste giftsvamparna. Det finns ju en risk att personen kan dö eller bli allvarligt förgiftad, säger Michael.
Vissa sjukhus vänder sig direkt till svampkonsulenter i sin närhet för att få hjälp med svampidentifiering. Kontaktuppgifter till landets svampkonsulenter hittar du här.
Tillaga svamp minst 15 minuter
Det kommer samtal om svamp till GIC även mitt i vintern. Då handlar det oftast om fryst svamp eller färsk vild svenskplockad svamp.
Vissa människor får mag-tarmbesvär när de äter rå svamp eller svamp som har tillagats för kort tid. De flesta matsvampar behöver tillredas i minst 15 minuter.
Läs mer om tillagning av svamp
Frågor om svampförgiftning?
Vänd dig till Giftinformationscentralen eller läkare om du misstänker svampförgiftning. Ring GIC på 112 i brådskande fall och 010-456 67 00 i mindre akuta fall.
Broschyr om giftsvamp
GIC och Svampkonsulenternas Riksförbund har tagit fram en broschyr om giftsvamp och svampgifter. Den finns på 29 språk.