– Jag blev paff, men känner mig också hedrad och stolt! Det är förstås jättekul att få denna utmärkelse. Så kommenterar Alf Pallin i Söderhamn utnämningen till Årets svampkonsulent 2020.
Styrelsens motivering: ”Årets svampkonsulent kan få en utpräglad matsvampsplockare att intressera sig för tickor och naturvårdsarter, ser det andra inte ser och med pedagogik och inlevelse visa och berätta och även få vem som helst att intressera sig för naturens förunderliga värld, inte bara svampriket. Detta får vi alla ta del av genom de fantastiska bilder han lägger ut på Facebook. Han har även delat med sig av sin kunskap som lärare under flera av våra utbildningar och medverkat till att utbildningen till svampkonsulent kunnat fortgå. Han är en öppen och vänlig människa som alltid tar emot besökare som är på genomresa och visar generöst upp sina finaste marker. Han har kontakter i Rumänien och har därmed ordnat svampkonsulentresor dit med både natur och kultur på programmet. Årets svampkonsulent har varit verksam och aktiv länge, har suttit med i styrelsen för SKR och medverkat i många svamputställningar. En ”hyvens” kille som kvalificerat sig till denna utnämning flera gånger om, det är verkligen på tiden! Det är med stor glädje SKRs styrelse utser Alf Pallin till Årets svampkonsulent året 2020!”
Även om Alf Pallin har varit intresserad av svamp sedan barnsben fick intresset en extra skjuts året 2005.
– Då köpte jag min första digitalkamera. Jag ville ha ett tema och började fotografera tickor. Jag visste inte vad det var för arter, men det kunde jag få reda på genom att lägga ut bilderna på webbplatsen svampguiden.com. Där fanns det gott om duktigt folk som hjälpte mig att artbestämma. En ny värld öppnades för mig!
De första foton som Alf lade ut på Svampguiden var på fnöskticka, klibbticka och sprängticka. Efter det har det rullat på och intresset och kunskapen har fördjupats, inte bara när det gäller tickor utan även matsvamp och på senare år speciellt naturvårdsarter. När det gäller svamp i matlagning är en av Alfs favoriter smördegsrulle med bacon och blodriskor. Receptet kommer inom kort här på webben.
Text: Dicte Helmersson Foto: Per-Axel Karlsson