Malin Mobrandt, Uddevalla, har utsetts till årets svampkonsulent 2019. Motiveringen till utnämningen lyder:
”Årets svampkonsulent har med kunskap, glädje och entusiasm visat ett stort engagemang för att sprida kunskap om matsvamp till såväl kockar som till andra matsvampsintresserade. Bland annat finns hon med på matmässor och marknader med sina svampförädlingar, framför allt kryddor. Hon håller svampkurser och exkursioner, håller föreläsningar om svamphantering såsom förvaring, märkning, matlagning och smaker samt arrangerar tryffelresor utomlands. Hon driver också det egna företaget svensk Gourmetsvamp där hon bland andra samarbetar med restauranger och Munskänkarna. Malin Mobrandt är väl värd utnämningen till Årets svampkonsulent.”
Tryffel är en svamp som ligger Malin särskilt varmt om hjärtat, och projektarbetet 2012 i svampkonsulentutbildningen handlade om Gotlands tryffelindustri. Det stora tryffelintresset har medfört att Malin även anordnar tryffelresor till Kroatien, senast hösten 2019.
Text och bild: Dicte Helmersson