Allemansrätten innebär en fin chans att vara ute i naturen på andras marker och plocka svamp. Men plockningen ska ske med hänsyn till markägare, djur och natur.
Ledorden för allemansrätten är ”inte störa, inte förstöra”. Allemansrätten innebär
- Möjligheten att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov.
- En skyldighet att inte störa markägare eller andra i naturen och att inte förstöra något.
Kantareller på annans tomt?
Man får plocka svamp på andras marker, men det gäller inte själva tomten. Allemansrätten sätter gränser för en hemfridszon där de boende har rätt att vara ostörda. Det är kinkigt att bedöma storleken på en hemfridszon, det beror på tomten, staket, murar och växtlighet. Normalt bedöms den gälla 20-40 meter från huset.
Man får känna sig fram, hur skulle jag som svampplockare känna om jag bodde i huset och det kom en främmande människa med svampkorg gående i skogsbrynet. Husägaren kan vilja ha svampen själv, men man kan ju också fråga snällt.
Sedvana, inte lag
Allemansrätten är en sedvana med rötter långt tillbaka i tiden. Den är inskriven i grundlagen (2 kap. 15§ regeringsformen), men definieras inte i någon lag. Däremot finns andra lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet. Det gör att det inte alltid går att ge exakta besked om vad som är tillåtet att göra i naturen i det enskilda fallet.
Det finns dock bra vägledning. Naturvårdsverket har sammanställt ett stort material om vad som gäller för allemansrätten. Om du har frågor i ett enskilt fall bör du kontakta din länsstyrelse.
Naturvårdsverket om allemansrätten
Fridlysta och hotade svampar
Fem svampar är fridlysta och får inte plockas alls. Det är bombmurkla, igelkottaggsvamp, doftticka, saffransticka och storporig brandticka. Det innebär att man inte får
- plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växterna
- ta bort eller skada frön eller andra delar.
Dessutom bör man undvika att plocka rödlistade arter av hänsyn till svampens fortlevnad och spridning. Antalet rödlistade storsvampar är 786 enligt SLU:s rapport från år 2015.
Nationalparker och naturreservat
Svamptillgången kan vara mycket god i skyddade områden som nationalparker och naturreservat eftersom skog och marker får vara kvar tämligen orörda.
Allemansrätten gäller inte i skyddade områden utan där finns egna regler för varje område. I de flesta skyddade områden får man plocka svamp och bär, men det kan finnas förbud. Länsstyrelsen kan ge besked om vad som gäller i olika områden. Info finns även i Naturvårdsverkets kartverktyg ”Skyddad natur” där alla beslut om skyddade områden finns.
Tillstånd av markägaren
Allemansrätten gäller inte för att plocka vissa svampar där plockningen medför ingrepp i naturen. Då krävs markägarens tillstånd. Det gäller
- sprängticka (Inonotus obliquus) används bland annat för att göra te, Chaga. Tickan är en utväxt som är fast förankrad i veden – det är alltså en bit ved som man måste hugga bort.
- Tryffel, som man vanligen måste gräva för att få upp ur jorden. Naturvårdsverkets tolkning är att det är ok om man har markägarens tillstånd, men rättsläget är oklart.
Mer information
Titta gärna på vårt bildspel om allemansrätten och svampplockning som vi stämt av med Naturvårdsverket.