Sotvaxing – soppa med rökt lax
Portioner Förberedelsetid
4 10minuter
Tillagningstid Passiv tid
10minuter 45 minuter
Portioner Förberedelsetid
4 10minuter
Tillagningstid Passiv tid
10minuter 45 minuter
Ingredienser
  • 1liter färsk sotvaxingeller motsvarande mängd torkad, dvs, 2-3 dl
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1liter grönsaksbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 2dl grädde
  • 1hg kallrökt lax i strimlor
  • 300g knaprig grönsak, t.ex. sockerärtor
  • Salt och peppar
Instruktioner
  1. Låt den färska eller blötlagda svampen ånga av i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Höj värmen något och tillsätt finhackade lök. Stek tills löken mjuknat.
  2. Tillsätt hälften av buljongen och 1 dl grädde och låt soppan koka åtminstone en halvtimme.
  3. Vispa ut mjölet i lite vatten, häll det i soppan med resten av grädden och låt koka i tio minuter.
  4. Tillsätt den strimlade laxen och den grönsak du valt. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Servera genast.