Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås
Portioner Förberedelsetid
4portioner 10minuter
Tillagningstid Passiv tid
20minuter 2timmar
Portioner Förberedelsetid
4portioner 10minuter
Tillagningstid Passiv tid
20minuter 2timmar
Ingredienser
  • 750gram broccoli
  • 1 schalottenlök eller liten gul lök
  • 1 msk smör
  • 3 ägg
  • 1dl lätt crème fraiche
  • Salt, peppar
Svampsåsen
  • 1liter färsk eller 2-3 dl torkad rödgul trumpetsvamp
  • 1 schalottenlök
  • 1msk smör
  • 2msk vetemjöl
  • 2dl grönsaksbuljong
  • 2dl grädde
  • 1tsk grönmögelost
  • Salt, peppar
Instruktioner
Patén
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva löken. Låt den mjukna i smöret utan att ta färg. Koka broccolin i lättsaltat vatten.
  3. Kör broccolin och löken i matberedare eller hacka den ytterst fint för hand. Tillsätt kryddorna och äggen, ett i taget samt crème fraiche.
  4. Smörj en form och häll i smeten i den. Ställ formen i en långpanna med vatten och grädda den i cirka 1 1/2 timme
Svampsåsen
  1. Gör svampsåsen under tiden.
  2. Alternativ 1 Koka upp den torkade svampen i lite vatten och fett och låt puttra tills vattnet kokat in.
  3. Alternativ 2 Blötlägg torkad svamp i 15-20 minuter. Ånga av den färska eller blötlagda svampen i en stekpanna.
  4. När svampen verkar torr tillsätter du mer smör och finhackad schalottenlök. Låt puttra i cirka 10 minuter, pudra över 1 msk av mjölet, späd med buljongen och 1 dl grädde.
  5. Sjud på svag värme i minst 10 minuter till. Rör ut resten av mjölet i lite vatten och tillsätt det tillsammans med resten av grädden. Låt sjuda såsen ytterligare 10 minuter.
  6. Tillsätt osten och smaka av med salt och eventuellt peppar.