Rimskivling är en bra svamp att kunna. Den är lätt att känna igen på sin rimfrostliknande beläggning på toppen. Den är god, kan både torkas och frysas. Och okänd för flertalet.
Rimskivling hette tidigare rynkad tofsskivling.
Latinskt namn: Rozites caperatus
Läs mer om rimskivling i Svampguiden

Förberedelsetid | 15 |
Tillagningstid | 10 |
Passiv tid | 15+10 |
Portioner |
|
Ingredienser
- 4-6 portionsskivor torsk eller ett fryst fisklock
- 1 liter färsk rimskivling i rejäla skivor eller 2-3 dl torkad svamp
- 1 stor schalottenlök, eller 2 små
- 1 burk hela tomater
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl grädde
- Salt, peppar
- 1 dl finhackad persilja
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Lägg den torkade svampen i blöt i någon timme eller två.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg svampen i en stekpanna. Låt den ånga av och tillsätt hälften av smöret. Puttra på svag värme i cirka en kvart.
- Lägg över svampen i en låg, vid kastrull, till exempel en traktörpanna.
- Lägg löken i stekpannan och låt den mjukna i smöret.
- Salta och peppra fisken, som ska vara tinad. Lägg den och löken i kastrullen. Häll över vinet och låt fisken sjuda i 3-4 minuter.
- Slå i tomaterna. Tillsätt grädden. Lägg alltsammans i en ugnsfast form med lock och låt det bräsera i ugnen i cirka 10 minuter.
- Strö över persiljan.