Karljohan – soppa
Portioner Förberedelsetid
4 10timme
Tillagningstid Passiv tid
10minuter 1timme
Portioner Förberedelsetid
4 10timme
Tillagningstid Passiv tid
10minuter 1timme
Ingredienser
  • 2msk pulver av karljohansvamp
  • 1msk svamp i bitar
  • 1 schalottenlök
  • 12dl vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2dl grädde
  • ev. salt
  • 2 1/2msk vetemjöl
  • 1dl finhackad persilja
Instruktioner
  1. Om du använt färsk svamp: skär den i bitar och låt den puttra tillsammans med den finhackade löken i 10 minuter. Spar en matsked till garnering av soppan.
  2. Om du använder svamppulver eller torkad svamp: låt det ligga i ljummet vatten i 10 minuter.
  3. Koka upp 1/2 liter vatten, 1 dl grädde och buljongen. Lägg i svampen och löken och låt det hela koka på svag värme i minst en halvtimme, gärna längre.
  4. Vispa ut vetemjölet i 1/2 liter vatten och häll det i soppan med resten av grädden. Späd med mer vatten vid behov. Låt småkoka i ytterligare 15 minuter.
  5. Smaksätt med lite vitt vin eller någon örtkrydda om du önskar. Ha gärna i klippt persilja och den sparade stekta svampen.