Karljohan räknas av många som den godaste av alla svampar. Den har härlig smak och är läcker stekt i smör eller olja, men fungerar även i mer blandade rätter. Karljohan kan stekas och ätas direkt eller torkas. Flera anser att smaken blir bättre om svampen är torkad först.
En del kockar serverar karljohan rå. Man bör inte äta rå svamp eftersom det finns risk för magknip. Våra magar är inte gjorda för att smälta rå svamp. Stek eller tillaga den minst 15 minuter.
Karljohan har en nära släkting i finluden stensopp ( Boletus reticulatus), som ofta kommer något tidigare på sommaren.
Latinskt namn: Boletus edulis

Förberedelsetid | 10 timme |
Tillagningstid | 10 minuter |
Passiv tid | 1 timme |
Portioner |
|
Ingredienser
- 2 msk pulver av karljohansvamp
- 1 msk svamp i bitar
- 1 schalottenlök
- 12 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 2 dl grädde
- ev. salt
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 1 dl finhackad persilja
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Om du använt färsk svamp: skär den i bitar och låt den puttra tillsammans med den finhackade löken i 10 minuter. Spar en matsked till garnering av soppan.
- Om du använder svamppulver eller torkad svamp: låt det ligga i ljummet vatten i 10 minuter.
- Koka upp 1/2 liter vatten, 1 dl grädde och buljongen. Lägg i svampen och löken och låt det hela koka på svag värme i minst en halvtimme, gärna längre.
- Vispa ut vetemjölet i 1/2 liter vatten och häll det i soppan med resten av grädden. Späd med mer vatten vid behov. Låt småkoka i ytterligare 15 minuter.
- Smaksätt med lite vitt vin eller någon örtkrydda om du önskar. Ha gärna i klippt persilja och den sparade stekta svampen.