Karljohan kan stekas och ätas direkt eller torkas. Flera anser att smaken blir bättre om svampen är torkad först.
Karljohan har en nära släkting i finluden stensopp ( Boletus reticulatus), som ofta kommer något tidigare på sommaren.
Latinskt namn: Boletus edulis

Förberedelsetid | 20 |
Tillagningstid | 10 |
Passiv tid | 15 |
Portioner |
|
Ingredienser
- 6 hg kycklingfilé
- 1 liter färsk karljohan eller motsvarande mängd torkad, dvs. 2-3 dl
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl grönsaksbuljong
- Salt, peppar
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl portvin Kan uteslutas om man inte gillar portvin
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Lägg den torkade svampen i blöt i någon timme.
- Ånga av den färska eller blötlagda svampen i stekpanna.
- Skär kycklingen i strimlor. Lägg dem i en plastpåse med mjöl, salt och peppar. Skaka om påsen så att alla bitar blir ordentligt inmjölade.
- Skär vitlöken i skivor och låt den mjukna i lite matfett i en stekpanna.
- Ta upp vitlöken och lägg i svamp och kyckling och stek tills kycklingen har fin färg.
- Lägg allt i en tjockbottnad kastrull, slå i buljong, grädde och portvin och låt det hela småka i minst tio minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med ris eller pressad potatis.