Kantarell – Rotfruktsgratäng med kantarell
Portioner Förberedelsetid
4personer 20minuter
Passiv tid
35-40minuter
Portioner Förberedelsetid
4personer 20minuter
Passiv tid
35-40minuter
Ingredienser
  • 8 potatisar
  • 1-2 rotfrukter av olika slag. Välj bland morot, kålrot, jordärtskocka, rotselleri, fänkål
  • 1-2 gul eller röd lök
  • 3 dl gräddmjölk
  • 2dl färskriven ost
  • 1 liter färska kantareller eller
  • 4 dl förkokt svamp från frysen
  • 1 st buljongtärning
Instruktioner
  1. Börja med svampen. Ånga av den färska eller förkokta svampen i en stekpanna. Sätt till lite matfett och låt det bryna en stund.
  2. Flytta över svampen till en kastrull och tillsätt gräddmjölken och en buljongtärning.
  3. Skär potatis och rotfrukter i tunna skivor och koka tillsammans med svampen i 10 minuter.
  4. Skär löken i tunna skivor och låt den mjukna i litet matfett. Blanda i löken i kastrullen.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Flytta över allt i en smord ugnsform. Strö över osten och låt gratängen baka i 35-40 minuter.