Inlagd svamp med smak av vinäger kan ersätta sillen på julbordet. Du kan använda vilken svamp du vill, helst ska det vara små, fina exemplar, men det funkar bra med skivad eller grovhackad svamp från frysen. Du kan välja mellan en starkare variant med röd chili eller mildare med paprika eller morot. Rätten mår bra […]
0 stjärnor
All svamp – svamppastej
Den här pastejen passar fint på smörgåsbord och julbord. Skriv ut recept All svamp – svamppastej Portioner Ingredienser 1 liter färsk blandsvamp eller motsvarande mängd förkokt2 gula lökar20 gram smör2 ägg2 dl kokt mjölk0,5 dl mellangrädde2 skivor dagsgammalt vitt brödSalt, peppar0,5 tsk smulad timjan0,5 dl hackad persiljamatfett till formen Portioner Ingredienser 1 liter färsk blandsvamp […]
Kantarell – med pepparkaka och messmör
Här kan du använda den mjuka tyska eller skånska pepparkakan eller vanliga pepparkakshjärtan. Skriv ut recept Kantarell – med pepparkaka och messmör Portioner portioner Ingredienser 4 mjuka, stora pepparkakor eller fler små, vanliga100 gram kantareller1 msk smörSalt och vitpeppar Messmörsdipp 0,5 dl kesella eller cottage cream0,5 msk crème fraiche0,5 msk majonnäs0,5 msk gräslök1,5 msk messmör […]
Svart trumpetsvamp – i leverpastej
Svart trumpetsvamp anses av många vara en av de godaste matsvamparna. Den kan ätas stekt på macka eller med pasta, men man kan också göra pastej eller fiskdolmar på svart trumpetsvamp. Latinskt namn: Cantharellus cornucopioides Skriv ut recept Svart trumpetsvamp – i leverpastej Portioner Ingredienser 4 hg kalv- eller svinlever100 gram späck1 gul lök2 ansjovisfiléer1 […]
Ostronskivling – med rödbetor
Ostronskivling kan man köpa i butiker eller odla själv inomhus. Skriv ut recept Ostronskivling – med rödbetor Portioner Ingredienser 4 små rödbetor1 lagerblad2 klyftor vitlök2 msk olivoljaröksalt100 gram ostronskivling1 msk smörsalt och nymalen vitpepper1 nypa farinsocker1-2 tsk vit balasamvinäger1 msk färsk rosmarin40 gram parmesanost Vinägrett 1 msk olivolja0,5 msk balsamvinäger Portioner Ingredienser 4 små rödbetor1 […]
Kantarell – biffar
Kantareller har mycket smak och fungerar bra för denna svampbiff. Du kan även använda andra svampar eller en blandning av olika svampar. Bacon eller rimmat fläsk passar bra till eller varför inte julskinka. Skriv ut recept Kantarell – biffar Portioner Ingredienser 1,5 liter färska kantareller eller motsvarande mängd fryst2 ägg1 liten rödlök1,5 dl ströbröd3 msk […]
All svamp – svamppaté
Paté på svamp är utmärkt på julbordet för den som föredrar vegetariska rätter. Använd gärna kantareller, taggsvamp eller fårticka. Servera med gelé eller lingon. Du kan laga patén i en ugnsform som rymmer 5-6 deciliter eller välja portionsformar. Skriv ut recept All svamp – svamppaté Förberedelsetid 10 minuter Tillagningstid 15+40 minuter Portioner portioner Ingredienser 400 […]
All svamp – svampjansson
Speciellt i jultider kan det vara lämpligt att ersätta ansjovis med svamp i Janssons frestelse. Du kan använda nästan vilken svamp som helst, torkad eller fryst eller färsk. Skriv ut recept Svampjansson Förberedelsetid 15 Tillagningstid 60 Passiv tid 60 Portioner portioner Ingredienser 0,5-1 liter färsk svamp eller 2-4 dl fryst svamp2 medelstora rödlökar2 msk olja […]
Blomkålssvamp med lammfärsbiff
När man hittar blomkålssvamp så har man svamp till många middagar. En svamp kan väga flera kilo. Det är en stor svamp som växer invid stora, gamla tallar som parasit. Den återkommer vanligen varje år på samma plats. Plocka endast unga exemplar. Rensningen kan vara knepig. Man får skölja ut barr, jord och andra växtrester […]
Fårticka: ticka med curry och morot
Fårticka är en mycket användbar matsvamp och kan ersätta kyckling och fisk för den som vill äta vegetariskt. Det är en kompakt svamp som sällan är angripen av insekter. Den växer i stora samlingar. Välj helst svampar som är max 10 cm i diameter. Fårtickan blir vackert gul när den avkokas. Om man steker den […]
All svamp – köttfärsröra
Man kan använda många olika svampar i en köttfärsröra som äts till pasta eller läggs in i en paj. Det här receptet är gjort för rödgul trumpetsvamp, men det går även bra att använda trattkantarell, kantarell eller någon god blandsvamp. Läs mer om hur du tillagar svamp Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept All svamp […]
Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås
Rödgul trumpetsvamp är liksom trattkantarell en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Läs mer om hur du tillagar och torkar svamp Latinskt namn : Cantharellus aurora Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås Förberedelsetid 10 minuter Tillagningstid 20 minuter Passiv […]
Rödgul trumpetsvamp – grönsakswok
Det bästa sättet att förvara rödgul trumpetsvamp är att torka den i max 30 grader. De rödgula svamparna ser mycket vackra ut i en glasburk. Färgen bleknar så småningom, men smaken blir kvar. Det här receptet fungerar även bra för trattkantarell. Läs mer om hur du tillagar och torkar svamp Latinskt namn : Cantharellus aurora Läs […]
All svamp – ugnsrostade rotfrukter
Det här receptet är ursprungligen till för trattkantarell, men fungerar bra med många andra kryddsvampar, till exempel kantareller, svart eller rödgul trumpetsvamp. Läs mer om hur du tillagar svamp Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept All svamp – ugnsrostade rotfrukter Förberedelsetid 20 minuter Tillagningstid 10 minuter Passiv tid 30 minuter Portioner portioner Ingredienser 1 […]
Trattkantarell – soppa 3
Trattkantarell är en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Smula ner lite torkad trattkantarell i en sås eller gryta och smaken förbättras betydligt. Läs mer om hur du tillagar svamp Latinskt namn : Cantharellus tubaeformis Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept Trattkantarell – soppa 3 […]
Trattkantarell – soppa 2
Det finns många sätt att tillaga trattkantarellsoppa. Man kan variera vilka grönsaker som ska ingå, i de här varianten är det selleri och purjolök. Man kan ha sherry och tomatpuré. Torkad trattkantarell är utmärkt att göra soppa på. Blötlägg svampen i 15-30 minuter och sätt igång. Läs mer om hur du tillagar svamp Latinskt namn […]
Trattkantarell – soppa 1
Trattkantarell är en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Smula ner lite torkad trattkantarell i en sås eller gryta och smaken förbättras betydligt. Det här receptet kan även användas för trattkantarellsås. Minska då mängden vatten till 3 dl. Om man lagar soppa eller sås på trattkantarell […]
Karljohan – kyckling och portvin
Karljohan kan stekas och ätas direkt eller torkas. Flera anser att smaken blir bättre om svampen är torkad först. Karljohan har en nära släkting i finluden stensopp ( Boletus reticulatus), som ofta kommer något tidigare på sommaren. Latinskt namn: Boletus edulis Läs mer i Svampguiden.com Skriv ut recept Karljohan – kyckling och portvin Förberedelsetid 20 […]
Karljohan – soppa
Karljohan räknas av många som den godaste av alla svampar. Den har härlig smak och är läcker stekt i smör eller olja, men fungerar även i mer blandade rätter. Karljohan kan stekas och ätas direkt eller torkas. Flera anser att smaken blir bättre om svampen är torkad först. En del kockar serverar karljohan rå. Man […]
Rimskivling – rotsakspytt
Rimskivling är en god svamp som passar bra till rotsaker. Rimskivling kallades tidigare rynkad tofsskivling. Latinsk namn: Rozites caperatus Skriv ut recept Rimskivling – rotsakspytt Förberedelsetid 20 Passiv tid 30 Portioner Ingredienser 1 liter färsk rimskivling eller motsvarande mängd torkad, dvs. 1,5-2 dl3 potatisar1 morot1 bit kålrot1 bit rotselleri, cirka 50 gram1 röd paprika2 […]