Den här pastejen passar fint på smörgåsbord och julbord. Skriv ut recept All svamp – svamppastej Portioner Ingredienser 1 liter färsk blandsvamp eller motsvarande mängd förkokt2 gula lökar20 gram smör2 ägg2 dl kokt mjölk0,5 dl mellangrädde2 skivor dagsgammalt vitt brödSalt, peppar0,5 tsk smulad timjan0,5 dl hackad persiljamatfett till formen Portioner Ingredienser 1 liter färsk blandsvamp […]
smör
Kantarell – med pepparkaka och messmör
Här kan du använda den mjuka tyska eller skånska pepparkakan eller vanliga pepparkakshjärtan. Skriv ut recept Kantarell – med pepparkaka och messmör Portioner portioner Ingredienser 4 mjuka, stora pepparkakor eller fler små, vanliga100 gram kantareller1 msk smörSalt och vitpeppar Messmörsdipp 0,5 dl kesella eller cottage cream0,5 msk crème fraiche0,5 msk majonnäs0,5 msk gräslök1,5 msk messmör […]
Ostronskivling – med rödbetor
Ostronskivling kan man köpa i butiker eller odla själv inomhus. Skriv ut recept Ostronskivling – med rödbetor Portioner Ingredienser 4 små rödbetor1 lagerblad2 klyftor vitlök2 msk olivoljaröksalt100 gram ostronskivling1 msk smörsalt och nymalen vitpepper1 nypa farinsocker1-2 tsk vit balasamvinäger1 msk färsk rosmarin40 gram parmesanost Vinägrett 1 msk olivolja0,5 msk balsamvinäger Portioner Ingredienser 4 små rödbetor1 […]
Blomkålssvamp med lammfärsbiff
När man hittar blomkålssvamp så har man svamp till många middagar. En svamp kan väga flera kilo. Det är en stor svamp som växer invid stora, gamla tallar som parasit. Den återkommer vanligen varje år på samma plats. Plocka endast unga exemplar. Rensningen kan vara knepig. Man får skölja ut barr, jord och andra växtrester […]
Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås
Rödgul trumpetsvamp är liksom trattkantarell en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Läs mer om hur du tillagar och torkar svamp Latinskt namn : Cantharellus aurora Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås Förberedelsetid 10 minuter Tillagningstid 20 minuter Passiv […]
Trattkantarell – soppa 3
Trattkantarell är en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Smula ner lite torkad trattkantarell i en sås eller gryta och smaken förbättras betydligt. Läs mer om hur du tillagar svamp Latinskt namn : Cantharellus tubaeformis Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept Trattkantarell – soppa 3 […]
Sotvaxing – köttfärsrulle med bacon
Sotvaxing har en mild, söt smak, som framträder tydligt om man inte blandar den med andra svampar eller kryddar den för mycket. Många anser att det är den vackraste av svampar med sina kontraster mellan den mörkbruna hattovansidan och de vita, glesa skivorna. Sotvaxing hette tidigare sotbrun vaxskivling. Latinskt namn: Hygrophorus camarophyllus. Läs mer om sotvaxing […]
Sandsopp- soppa på sandsopp
I torkat skick är sandsoppen mycket läcker, men som färsk är den tämligen intetsägande. Torka den och använd istället för stenmurkla i soppor och såser. Minska mängden vätska i receptet till hälften om du gör sås. Sandsoppen är torr i sig och mycket lätt att torka. Man bör undvika de större exemplaren. Rensa bort den […]