Den här pastejen passar fint på smörgåsbord och julbord. Skriv ut recept All svamp – svamppastej Portioner Ingredienser 1 liter färsk blandsvamp eller motsvarande mängd förkokt2 gula lökar20 gram smör2 ägg2 dl kokt mjölk0,5 dl mellangrädde2 skivor dagsgammalt vitt brödSalt, peppar0,5 tsk smulad timjan0,5 dl hackad persiljamatfett till formen Portioner Ingredienser 1 liter färsk blandsvamp […]
Salt, peppar
Kantarell – biffar
Kantareller har mycket smak och fungerar bra för denna svampbiff. Du kan även använda andra svampar eller en blandning av olika svampar. Bacon eller rimmat fläsk passar bra till eller varför inte julskinka. Skriv ut recept Kantarell – biffar Portioner Ingredienser 1,5 liter färska kantareller eller motsvarande mängd fryst2 ägg1 liten rödlök1,5 dl ströbröd3 msk […]
All svamp – köttfärsröra
Man kan använda många olika svampar i en köttfärsröra som äts till pasta eller läggs in i en paj. Det här receptet är gjort för rödgul trumpetsvamp, men det går även bra att använda trattkantarell, kantarell eller någon god blandsvamp. Läs mer om hur du tillagar svamp Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept All svamp […]
Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås
Rödgul trumpetsvamp är liksom trattkantarell en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Läs mer om hur du tillagar och torkar svamp Latinskt namn : Cantharellus aurora Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept Rödgul trumpetsvamp – broccolipaté med svampsås Förberedelsetid 10 minuter Tillagningstid 20 minuter Passiv […]
Rödgul trumpetsvamp – grönsakswok
Det bästa sättet att förvara rödgul trumpetsvamp är att torka den i max 30 grader. De rödgula svamparna ser mycket vackra ut i en glasburk. Färgen bleknar så småningom, men smaken blir kvar. Det här receptet fungerar även bra för trattkantarell. Läs mer om hur du tillagar och torkar svamp Latinskt namn : Cantharellus aurora Läs […]
All svamp – ugnsrostade rotfrukter
Det här receptet är ursprungligen till för trattkantarell, men fungerar bra med många andra kryddsvampar, till exempel kantareller, svart eller rödgul trumpetsvamp. Läs mer om hur du tillagar svamp Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept All svamp – ugnsrostade rotfrukter Förberedelsetid 20 minuter Tillagningstid 10 minuter Passiv tid 30 minuter Portioner portioner Ingredienser 1 […]
Trattkantarell – soppa 3
Trattkantarell är en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Smula ner lite torkad trattkantarell i en sås eller gryta och smaken förbättras betydligt. Läs mer om hur du tillagar svamp Latinskt namn : Cantharellus tubaeformis Läs mer på Svampguiden.com Skriv ut recept Trattkantarell – soppa 3 […]
Trattkantarell – soppa 2
Det finns många sätt att tillaga trattkantarellsoppa. Man kan variera vilka grönsaker som ska ingå, i de här varianten är det selleri och purjolök. Man kan ha sherry och tomatpuré. Torkad trattkantarell är utmärkt att göra soppa på. Blötlägg svampen i 15-30 minuter och sätt igång. Läs mer om hur du tillagar svamp Latinskt namn […]
Trattkantarell – soppa 1
Trattkantarell är en mycket användbar svamp. Den är lätt att torka och man använda den som råvara eller krydda. Smula ner lite torkad trattkantarell i en sås eller gryta och smaken förbättras betydligt. Det här receptet kan även användas för trattkantarellsås. Minska då mängden vatten till 3 dl. Om man lagar soppa eller sås på trattkantarell […]
Karljohan – kyckling och portvin
Karljohan kan stekas och ätas direkt eller torkas. Flera anser att smaken blir bättre om svampen är torkad först. Karljohan har en nära släkting i finluden stensopp ( Boletus reticulatus), som ofta kommer något tidigare på sommaren. Latinskt namn: Boletus edulis Läs mer i Svampguiden.com Skriv ut recept Karljohan – kyckling och portvin Förberedelsetid 20 […]
Rimskivling – torskgryta
Rimskivling är en bra svamp att kunna. Den är lätt att känna igen på sin rimfrostliknande beläggning på toppen. Den är god, kan både torkas och frysas. Och okänd för flertalet. Rimskivling hette tidigare rynkad tofsskivling. Latinskt namn: Rozites caperatus Läs mer om rimskivling i Svampguiden Skriv ut recept Rimskivling – torskgryta Förberedelsetid 15 Tillagningstid […]
Sotvaxing – köttfärsrulle med bacon
Sotvaxing har en mild, söt smak, som framträder tydligt om man inte blandar den med andra svampar eller kryddar den för mycket. Många anser att det är den vackraste av svampar med sina kontraster mellan den mörkbruna hattovansidan och de vita, glesa skivorna. Sotvaxing hette tidigare sotbrun vaxskivling. Latinskt namn: Hygrophorus camarophyllus. Läs mer om sotvaxing […]
Sandsopp- soppa på sandsopp
I torkat skick är sandsoppen mycket läcker, men som färsk är den tämligen intetsägande. Torka den och använd istället för stenmurkla i soppor och såser. Minska mängden vätska i receptet till hälften om du gör sås. Sandsoppen är torr i sig och mycket lätt att torka. Man bör undvika de större exemplaren. Rensa bort den […]