Paté på svamp är utmärkt på julbordet för den som föredrar vegetariska rätter. Använd gärna kantareller, taggsvamp eller fårticka. Servera med gelé eller lingon. Du kan laga patén i en ugnsform som rymmer 5-6 deciliter eller välja portionsformar. Skriv ut recept All svamp – svamppaté Förberedelsetid 10 minuter Tillagningstid 15+40 minuter Portioner portioner Ingredienser 400 […]
Salt och peppar
All svamp – svampjansson
Speciellt i jultider kan det vara lämpligt att ersätta ansjovis med svamp i Janssons frestelse. Du kan använda nästan vilken svamp som helst, torkad eller fryst eller färsk. Skriv ut recept Svampjansson Förberedelsetid 15 Tillagningstid 60 Passiv tid 60 Portioner portioner Ingredienser 0,5-1 liter färsk svamp eller 2-4 dl fryst svamp2 medelstora rödlökar2 msk olja […]
Blomkålssvamp med lammfärsbiff
När man hittar blomkålssvamp så har man svamp till många middagar. En svamp kan väga flera kilo. Det är en stor svamp som växer invid stora, gamla tallar som parasit. Den återkommer vanligen varje år på samma plats. Plocka endast unga exemplar. Rensningen kan vara knepig. Man får skölja ut barr, jord och andra växtrester […]
Fårticka: ticka med curry och morot
Fårticka är en mycket användbar matsvamp och kan ersätta kyckling och fisk för den som vill äta vegetariskt. Det är en kompakt svamp som sällan är angripen av insekter. Den växer i stora samlingar. Välj helst svampar som är max 10 cm i diameter. Fårtickan blir vackert gul när den avkokas. Om man steker den […]
Sotvaxing – soppa med rökt lax
Sotvaxing är en mild svamp som doftar honung när man skär i den. En ljuv doft sprider sig vid torkning av sotvaxing. Den är otroligt god att äta för sig, enbart stekt i smör och kryddad med salt och peppar. Den funkar också bra i soppor och andra anrättningar. Sotvaxing hette tidigare sotbrun vaxskivling. Läs […]