Sandsopp – soppa på sandsopp
Foto: Eva Allerstedt
Portioner Förberedelsetid
6-8 20
Tillagningstid Passiv tid
15 30
Portioner Förberedelsetid
6-8 20
Tillagningstid Passiv tid
15 30
Ingredienser
  • 30gram torkad sandsopp
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1,5liter vatten
  • 3tärningar grönsaksbuljong
  • msk tomatpuré
  • 20gram ädelost
  • 3dl grädde
  • 2st schalottenlökar
  • Salt, peppar
Instruktioner
  1. Smula sönder den torkade svampen i en kastrull. Häll över rumstempererat vatten så att det täcker svampen ordentligt. Låt stå i 15-20 minuter.
  2. Koka på svag värme 10-15 minuter. Mixa svampen och schalottenlöken i en matberedare eller mixer. Bryn blandningen i smöret. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt resten av vattnet under omrörning. Koka upp och lägg i buljongtärningarna.
  3. Smaksätt med tomatpurén och ädelosten. Det är viktigt att man inte tar för mycket. Börja med hälften och smaka av.
  4. Tillsätt grädde och låt soppan puttra 15-20 minuter. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar. Strö över hackad persilja före serveringen.
  5. Smaklig måltid!